![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Pyza na polskich dróżkach Zgłoszenia - Kranj + Velenje (30.06.-02.07.2011) Obrączkowanie Operacja Argo / Argo Dom snów / Dream House pokarm miękki CO TO ZA KANAREK? Polskie seriale kanarek chce gotować Słowo na M / What If Języki obce i podróże |
Pyza na polskich dróżkachChrupi±ce Baisers (ciasteczka)- 2 bia³ka - szczypt± soli - 100 gr cukru Bia³ka ubiæ razem ze sol± na sztywno,Powoli dosypywaæ cukier - ubijaæ. £y¿k± do herbaty uk³adaæ ma³e kupeczki z przygotowanego ciasta na papier do pieczenia,b±d¼ wysmarowan± blachê. Pieczemy oko³o 1 godziny do pó³torej. ciasteczka waniliowe w cukrze - 400 gr m±ki - 275 gr mas³a - 80 gr cukru - ca³y cukier waniliowy - szczypta soli - 100 gr. miodu p³ynnego - 150 gr wi¶rek migda³owych - 1 jajko - 150 gr cukru pudru M±kê wyrobiæ razem z mas³em,cukrem,cukrem waniliowym,sol±, miodem, migda³ami i jajkiem. Wyrobione ciasto owijamy w foliê i zostawiamy go na conajmniej 1 godzinê w lodówce. Piec podgrzaæ do temperatury 180 stopni. Ciasto dzielimy na kawa³ki, ka¿dy z nich rolujemy na 1,5 cm. Odcinamy po kawa³ku i formujemy ciasto w ma³e ksiê¿yce.Uformowane ciasteczka uk³adamy na blachê,wy³o¿on± papierem do pieczenia (pergamin). Pieczemy oko³o 12 minut. Wyci±gamy ciasteczka z pieca i jeszcze gor±ce obtaczamy w cukrze pudrze, mo¿na te¿ dosypaæ do niego cukru waniliowego,albo najpierw zanurzyæ w miodzie a potem obtoczyæ w pudrze. Zapewniam, ¿e to co¶ pysznego. Ja dodam swój przepis na Mandarynkowe kruche ciastka Co¶ ma³ego, kruchego doskonale psuj±cego do po po³udniowej herbatki. Choæ jak dla mnie za ma³o owocowe i nastêpnym razem u¿yje pomarañczy lub cytryny. Sk³adniki na 20 ciastek: -125 g miêkkiego mas³a - 40 g cukru pudru - ³y¿ka skórki z mandarynki - sok z jednej mandarynki - ³y¿ka m±ki ziemniaczanej - 150 g m±ki pszennej Cukier utrzeæ z mas³em na g³adk± masê, nastêpnie dodaæ resztê sk³adników i dalej ucieraæ. Schowaæ ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut. Nastêpnie na oprószone m±k± d³onie nabieraæ oko³o pó³ ³y¿ki ciasta i rolowaæ wa³eczki. Polecam zrobiæ d³ugie i cienkie, bo jeszcze trochê spuchn± podczas pieczenia. Gotowe ciastka uk³adaæ na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiæ do piekarnika na 170 stopni i piec oko³o 15 minut. Ciastka mo¿na polaæ czekolad± lub oprószyæ cukrem pudrem. Smacznego! A oto ciasteczka uwielbiane przez moich najbli¿szych- z kleiku ry¿owego:) Ciasteczka z kaszki dla niemowl±t / kleiku ry¿owego (ilo¶æ na jedno posiedzenie dwóch i pó³ s³odyczo¿erców): - ok. 100g kaszki ry¿owej dla niemowl±t, - 2 ³y¿ki kaszy manny, - 2 jajka, - 1/2 kostki (125g) mas³a lub margaryny, - 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia, - 1/4 szkl. cukru, - 2 ³y¿ki p³atków owsianych b³yskawicznych, - kilka kropli olejku cytrynowego (mo¿na u¿yæ ekstraktu waniliowego, ja mia³am smakow± kaszkê, wiêc nie chcia³am mieszaæ), - d¿em Wszystkie sk³adniki (oprócz d¿emu) wrzuciæ do miski i zagnie¶æ. Formowaæ kulki wielko¶ci ma³ego orzecha w³oskiego, w ka¿dym zrobiæ palcem dziurkê. Uk³adaæ na blasze wy³o¿onej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas³em i posypanej bu³k± (chyba, ¿e ma siê nieprzywieraj±ce), zostawiaj±c ma³e odstêpy (ale bez przesady - bardzo du¿o nie urosn±). Piec przez 20 - 25 min. w temp. 180 st. C. Po wyjêciu z piekarnika jeszcze ciep³e nape³niæ d¿emem. (Mo¿na te¿ na³o¿yæ d¿em przed pieczeniem - wtedy ³adnie siê przypiecze, ale niestety mo¿e te¿ siê rozlaæ).  |
||||
![]() |
|||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Pyza na polskich dró¿kach Design by SZABLONY.maniak.pl. |
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |