Pyza na polskich dróżkach
Zgłoszenia - Kranj + Velenje (30.06.-02.07.2011)
ObrÄ…czkowanie
Operacja Argo / Argo
Dom snów / Dream House
pokarm miękki
CO TO ZA KANAREK?
Polskie seriale
kanarek chce gotować
SÅ‚owo na M / What If
Języki obce i podróże

Pyza na polskich dróżkach

Chrupi±ce Baisers (ciasteczka)

- 2 bia³ka
- szczypt± soli
- 100 gr cukru

Bia³ka ubiæ razem ze sol± na sztywno,Powoli dosypywaæ cukier - ubijaæ. £y¿k± do herbaty uk³adaæ ma³e kupeczki z przygotowanego ciasta na papier do pieczenia,b±d¼ wysmarowan± blachê. Pieczemy oko³o 1 godziny do pó³torej.

ciasteczka waniliowe w cukrze

- 400 gr m±ki
- 275 gr mas³a
- 80 gr cukru
- ca³y cukier waniliowy
- szczypta soli
- 100 gr. miodu p³ynnego
- 150 gr wi¶rek migda³owych
- 1 jajko
- 150 gr cukru pudru

M±kê wyrobiæ razem z mas³em,cukrem,cukrem waniliowym,sol±, miodem, migda³ami i jajkiem. Wyrobione ciasto owijamy w foliê i zostawiamy go na conajmniej 1 godzinê w lodówce.

Piec podgrzaæ do temperatury 180 stopni.

Ciasto dzielimy na kawa³ki, ka¿dy z nich rolujemy na 1,5 cm. Odcinamy po kawa³ku i formujemy ciasto w ma³e ksiê¿yce.Uformowane ciasteczka uk³adamy na blachê,wy³o¿on± papierem do pieczenia (pergamin). Pieczemy oko³o 12 minut. Wyci±gamy ciasteczka z pieca i jeszcze gor±ce obtaczamy w cukrze pudrze, mo¿na te¿ dosypaæ do niego cukru waniliowego,albo najpierw zanurzyæ w miodzie a potem obtoczyæ w pudrze. Zapewniam, ¿e to co¶ pysznego.


Ja dodam swój przepis na Mandarynkowe kruche ciastka

Co¶ ma³ego, kruchego doskonale psuj±cego do po po³udniowej herbatki.
Choæ jak dla mnie za ma³o owocowe i nastêpnym razem u¿yje pomarañczy lub cytryny.

Sk³adniki na 20 ciastek:
-125 g miêkkiego mas³a
- 40 g cukru pudru
- ³y¿ka skórki z mandarynki
- sok z jednej mandarynki
- ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
- 150 g m±ki pszennej

Cukier utrzeæ z mas³em na g³adk± masê, nastêpnie dodaæ resztê sk³adników i dalej ucieraæ. Schowaæ ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Nastêpnie na oprószone m±k± d³onie nabieraæ oko³o pó³ ³y¿ki ciasta i rolowaæ wa³eczki. Polecam zrobiæ d³ugie i cienkie, bo jeszcze trochê spuchn± podczas pieczenia. Gotowe ciastka uk³adaæ na blaszce z papierem do pieczenia.
Wstawiæ do piekarnika na 170 stopni i piec oko³o 15 minut.
Ciastka mo¿na polaæ czekolad± lub oprószyæ cukrem pudrem.
Smacznego!
A oto ciasteczka uwielbiane przez moich najbli¿szych- z kleiku ry¿owego:)
Ciasteczka z kaszki dla niemowl±t / kleiku ry¿owego
(ilo¶æ na jedno posiedzenie dwóch i pó³ s³odyczo¿erców):
- ok. 100g kaszki ry¿owej dla niemowl±t,
- 2 ³y¿ki kaszy manny,
- 2 jajka,
- 1/2 kostki (125g) mas³a lub margaryny,
- 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia,
- 1/4 szkl. cukru,
- 2 ³y¿ki p³atków owsianych b³yskawicznych,
- kilka kropli olejku cytrynowego (mo¿na u¿yæ ekstraktu waniliowego, ja mia³am smakow± kaszkê, wiêc nie chcia³am mieszaæ),
- d¿em
Wszystkie sk³adniki (oprócz d¿emu) wrzuciæ do miski i zagnie¶æ.
Formowaæ kulki wielko¶ci ma³ego orzecha w³oskiego, w ka¿dym zrobiæ palcem dziurkê.
Uk³adaæ na blasze wy³o¿onej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas³em i posypanej bu³k± (chyba, ¿e ma siê nieprzywieraj±ce), zostawiaj±c ma³e odstêpy (ale bez przesady - bardzo du¿o nie urosn±).
Piec przez 20 - 25 min. w temp. 180 st. C.
Po wyjêciu z piekarnika jeszcze ciep³e nape³niæ d¿emem. (Mo¿na te¿ na³o¿yæ d¿em przed pieczeniem - wtedy ³adnie siê przypiecze, ale niestety mo¿e te¿ siê rozlaæ).



Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Pyza na polskich dró¿kach Design by SZABLONY.maniak.pl.