ďťż
Pyza na polskich dróşkach
Aura pogodowa - ogólnie
Witam wszystkich
Dlaczego on się tak zachowuje?
Praga 24-25 maja 2014
Demon
Problemy z okiem i neurologiczne- co dalej?
Camper
V Liga Katowicka - V kolejka - powołania
Królewna Śnieżka / Mirror Mirror
Sparing - 24.03.2016 - powołania

Pyza na polskich dróşkach

Dobrym sosem jest sos albo z żeberek wiepszowych, albo od łopatki, bądź karczku. Czy z mięsa gulaszowego. Ja osobiście robię z żeberek.Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Potem opłukuję żeberka, układam na podsmażoną cebulę w patelni, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i doprawiam vegetą. Muszą się przyrumienić na lekki brąz z obu stron. Wlewam wodę z kranu,muszą żeberka być zakryte wodą i wkrawam biały chleb ze skórką,( 1 lub dwie kromki) aby sos był gęsty. Duszę do zgęstnienia tegoż sosu. Jest przepyszny.


Robiłam swego czasu, fakt, pyszności. Teraz? Hmm... wywar mięsno warzywny, do tego dużo podduszonej (na malutkiej ilości oleju) cebuli, chwilę podgotować i zmiksować blenderem na krem. Dla rozjaśnienia i poprawy smaku dodaję do niego troszkę serka topionego.
Podobnie można zrobić sos brokułowy czy jakiś tam inny. Czyli dietetycznie ale i smacznie.
Każdy ma swoje przepisy , a najważniejsze jest to, że każdy przepis potem wykorzystany, okazuje się pysznością. Ja jak wspomniałam uwielbiam takie sosy, jak opisałam wyżej. Chociaż koperkowym, czy pieczarkowym też nie pogardzę.

Każdy ma swoje przepisy , a najważniejsze jest to, że każdy przepis potem wykorzystany, okazuje się pysznością. Ja jak wspomniałam uwielbiam takie sosy, jak opisałam wyżej. Chociaż koperkowym, czy pieczarkowym też nie pogardzę.

a jak robisz sos koperkowy?


Do koperkowego sosu potrzeba:

- troszkę masła
- koperek
- vegeta lub kostka rosołowa
- śmietana
- mąka
- pieprz,sól

W garnuszku rozpuszczamy kostkę rosołową,lub dodajemy vegety i w ten sposób mamy gotowy bulion. Drobno kroimy pęczek koperku (wcześniej umytego i osuszonego),do naczynia w którym będziemy robili sos dajemy masło,mależy go roztopić,do niego dajemy mąkę i robimy taką zasmażkę, ale należy uważać aby się nie przyrumieniła.Do tego wlewamy przechłodzony wcześniej zrobiony bulion, mieszamy dokładnie,aby nie było krup,doprowadzamy do wrzenia,wrzucamy do tego pokrojony koperek i chwilkę gotujemy,doprawiamy solą i pieprzem.

Sama gęstość sosu zależy od ilości wlanej zimnej wody.
Polecam Wam do przyrządzania sosów używać oleju Goldendrop! Jest świetny i mozna go użyć do prawie wszystkiego ! Na youtube też znajdziecie masę przepisów do czego go można używać ! polecam
Może wstyd się przyznać, lecz najbardziej smakują mi sosy zrobione z paczek, szczególnie z winiary i knorra. Naturalnie robione sosy są dla mnie zbyt tłuste i gęste.


ďťż
Wszelkie Prawa ZastrzeĹźone! Pyza na polskich dróżkach Design by SZABLONY.maniak.pl.