![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Pyza na polskich dróżkach Zagadki ornitologiczne Siła przyciągania / Freier Fall opuchnizna pod okiem Bielizna damska - gdzie kupujecie ? Historia Kamieńca "zgrana" z archiwów VHS. moje kanarki padają jeden po drugim Wygrałam kanarka - miniatura hiszpańska! :D trening 24 czerwca 2011 Deli Nature 55 Basenik! |
Pyza na polskich dróżkachTarta z pomidorami i mozarell±Ciasto: 220 g m±ki pó³ ³y¿eczki soli 120 g mas³a 1 jajko Wsypaæ m±kê na stolnicê, po³o¿yæ zimne mas³o, dobrze posiekaæ. Dodaæ ca³e jajo, posoliæ, szybko zagnie¶æ ciasto. Teoretycznie powinno siê go w³o¿yæ do lodówki na godzinê, ale ja zmieni³am nieco (dla swojej wygody) procedurê, rozwa³kowa³am, da³am na formê i dopiero wtedy w³o¿y³am ca³o¶æ do lodówki. Przy wa³kowaniu a szczególnie przek³adaniu, bardzo przydatna jest folia spo¿ywcza. Mo¿na te¿ rozwa³kowaæ grubiej i po prostu palcami wylepiæ formê. Najwa¿niejsze aby ciasto nie by³o za grube. Po godzince, na sch³odzone ciasto, k³adziemy papier do pieczenia lub pergamin, wysypujemy na to suchy ry¿ (mo¿e byæ fasolka itp.), wstawiamy do nagrzanego piekarnika na oko³o 10 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy papier z ry¿em i jeszcze na 5 minut do pieca. To tyle je¶li chodzi i spód. W miêdzyczasie przygotowujemy co nam siê tylko zamarzy na wierzch. ![]() Ja dzisiaj pouk³ada³am plastry pomidorów, posypa³am kostk± z mozarelli i obficie ¶wie¿± bazyli±. Ma³± ¶mietanê wymiesza³am z jajkiem, przyprawi³am i pola³am ca³o¶æ. Na wierzchu, z racji braku sera ¿ó³tego do utarcia, u³o¿y³am kratkê z pasków. I do pieca! Piek³o siê to ju¿ z nadzieniem oko³o 30 minut w temperaturze oko³o 200 stopni. Przy okazji robienia ciasta warto zrobiæ go wiêcej przy jednym ba³aganie. Mo¿na przechowywaæ kilka dni w lodówce, mo¿na te¿ zamroziæ. Bardzo wygodne ![]() ![]() TARTA z SERAMI Opakowanie ciasta francuskiego ro¿ne sery: przede wszystkim starta mozarella, a oprócz tego mo¿e byæ camembert, feta, brie, topiony, rokpol - co tam macie. Razem oko³o 30 dekagramów 3 jajka ma³y kubeczek kwa¶nej ¶mietany zio³a i przyprawy- wg smaku Ciasto rozwin±æ i u³o¿yæ na prostok±tnej blaszce, na pergaminie ( mo¿na u¿yæ tego pergaminu, w który by³o zawiniête w sklepie) Sery rozkruszyæ. Wsypaæ do wysokiego naczynia, dodaæ jajka, ¶mietanê i przyprawy. Zmiksowaæ albo dok³adnie wymieszaæ. Masê wylaæ na ciasto i piec oko³o pó³ godziny w 180 stopniach. UWAGA: przed pieczeniem mo¿na posypaæ tartê nasionami s³onecznika lub dyni albo wzbogaciæ j± broku³em, boczkiem, salami- co fantazja podpowie. Dziêkujê Mauro, super na pewno to zrobiê, bo lubimy takie rzeczy ![]() dou takie jadamy czesto, to nasza tradcyjna potrawa  |
||||
![]() |
|||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Pyza na polskich dró¿kach Design by SZABLONY.maniak.pl. |
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |