Pyza na polskich dróżkach
Zagadki ornitologiczne
Siła przyciągania / Freier Fall
opuchnizna pod okiem
Bielizna damska - gdzie kupujecie ?
Historia Kamieńca "zgrana" z archiwów VHS.
moje kanarki padajÄ… jeden po drugim
Wygrałam kanarka - miniatura hiszpańska! :D
trening 24 czerwca 2011
Deli Nature 55
Basenik!

Pyza na polskich dróżkach

Tarta z pomidorami i mozarell±

Ciasto:
220 g m±ki
pó³ ³y¿eczki soli
120 g mas³a
1 jajko

Wsypaæ m±kê na stolnicê, po³o¿yæ zimne mas³o, dobrze posiekaæ. Dodaæ ca³e jajo, posoliæ, szybko zagnie¶æ ciasto.
Teoretycznie powinno siê go w³o¿yæ do lodówki na godzinê, ale ja zmieni³am nieco (dla swojej wygody) procedurê, rozwa³kowa³am, da³am na formê i dopiero wtedy w³o¿y³am ca³o¶æ do lodówki. Przy wa³kowaniu a szczególnie przek³adaniu, bardzo przydatna jest folia spo¿ywcza. Mo¿na te¿ rozwa³kowaæ grubiej i po prostu palcami wylepiæ formê. Najwa¿niejsze aby ciasto nie by³o za grube.

Po godzince, na sch³odzone ciasto, k³adziemy papier do pieczenia lub pergamin, wysypujemy na to suchy ry¿ (mo¿e byæ fasolka itp.), wstawiamy do nagrzanego piekarnika na oko³o 10 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy papier z ry¿em i jeszcze na 5 minut do pieca.
To tyle je¶li chodzi i spód.

W miêdzyczasie przygotowujemy co nam siê tylko zamarzy na wierzch.
Ja dzisiaj pouk³ada³am plastry pomidorów, posypa³am kostk± z mozarelli i obficie ¶wie¿± bazyli±. Ma³± ¶mietanê wymiesza³am z jajkiem, przyprawi³am i pola³am ca³o¶æ. Na wierzchu, z racji braku sera ¿ó³tego do utarcia, u³o¿y³am kratkê z pasków. I do pieca!
Piek³o siê to ju¿ z nadzieniem oko³o 30 minut w temperaturze oko³o 200 stopni.

Przy okazji robienia ciasta warto zrobiæ go wiêcej przy jednym ba³aganie. Mo¿na przechowywaæ kilka dni w lodówce, mo¿na te¿ zamroziæ. Bardzo wygodne co¶ dla tak leniwych jak ja.


TARTA z SERAMI

Opakowanie ciasta francuskiego

ro¿ne sery: przede wszystkim starta mozarella, a oprócz tego mo¿e byæ camembert, feta, brie, topiony, rokpol - co tam macie. Razem oko³o 30 dekagramów

3 jajka

ma³y kubeczek kwa¶nej ¶mietany
zio³a i przyprawy- wg smaku

Ciasto rozwin±æ i u³o¿yæ na prostok±tnej blaszce, na pergaminie ( mo¿na u¿yæ tego pergaminu, w który by³o zawiniête w sklepie)

Sery rozkruszyæ. Wsypaæ do wysokiego naczynia, dodaæ jajka, ¶mietanê i przyprawy. Zmiksowaæ albo dok³adnie wymieszaæ. Masê wylaæ na ciasto i piec oko³o pó³ godziny w 180 stopniach.

UWAGA: przed pieczeniem mo¿na posypaæ tartê nasionami s³onecznika lub dyni albo wzbogaciæ j± broku³em, boczkiem, salami- co fantazja podpowie.
Dziêkujê Mauro, super na pewno to zrobiê, bo lubimy takie rzeczy
dou takie jadamy czesto, to nasza tradcyjna potrawa



Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Pyza na polskich dró¿kach Design by SZABLONY.maniak.pl.