Pyza na polskich dróżkach
Cześć
Hejka :P
CO TO ZA KANAREK?
kawa czy herbata
Wielki rok / The Big Year
zanik instynktu macierzyńskiego
Rabarbarowe.
Hiszpanka
Pigstar
opis rozmnażania dla początkujących

Pyza na polskich dróżkach

Umiem piec ciasta, ale przyznam siê,¿e karpatki jeszcze nie piek³am,a uwielbiam j±. W tym roku na ¶wiêta po prostu zamówi³am j± sobie u znajomej w³a¶cicielki restauracji, by³a pyszna. Paluchy lizaæ. Mam bardzo prosty i dobry przepis na makowiec, tzw ciasto w piegi. Je¶li kto¶ bêdzie reflektowa³, chêtnie przepis podam. Jest nieskomplikowany.Do us³yszenia.


Jak ciekawy przepis to podaj nam, sama chêtnie wypróbujê.
Bardzo proszê, do us³ug:

Sk³adniki:
- 1 szklanka m±ki
- 1 szklanka cukru
-1 szklanka maku
- 1 szklanka bia³ek ( mo¿e byæ mniej)
- 1/2 buteleczki gêstej ¶mietany
- proszek do pieczenia
- zapach
- 20 dkg margaryny, bód¼ mas³a

Wykonanie:

Margarynê (mas³o) utrzeæ z cukrem pa³k± b±d¼ mikserem (wygodniej) dodaæ suchego maku, ucieraj±c dodaæ ¶mietanê, m±kê i ubit± na sztywn± pianê bia³ka, proszek,zapach. Wszystko dobrze wymieszaæ i wylaæ na posmarowan± i posypan± tart± bu³k± blachê, tortownicê. Piec ok. 40 min.

Ostatnio nie chcia³o mi siê piec drugiego ciasta,bo zosta³y ¿ó³tka,wiêc utar³am i ¿ó³tka (osobno), doda³am wiêcej m±ki. Bo nie mo¿e byæ zbyt rzedkie.Wówczas ciasto jest oczywi¶cie grubsze, wy¿sze. Smacznego. Zapewniam,¿e to ciasto z piegami jest na prawdê i pyszne i jak same widzicie niezbyt skomplikowane.
Je¶li co¶, to ja chêtnie podam np, przepis na oponki,ale ten jest Wam chyba znany. Pozdrawiam i do us³yszenia. Mi³ego pieczenia. .
No popatrz a tego to nie umiem.Spróbujê.


Ciekawy przepis, gdy piekê na ¶wiêta ciasteczka to zostaje mi sporo bia³ek i zawsze mam problem co z nimi zrobiæ. Mam tylko pytanie, jakiej wielko¶ci blachê b±d¼ tortownicê u¿ywa³a¶ ?
Robi³am kiedy¶ babkê z makiem i wszystkim bardzo smakowa³a, wiêc my¶lê ¿e to ciasto równie¿ bêdzie im smakowa³o. http://avelinawkuchni.blogspot.com/2012/02/babka-makowa.html
Ten przepis co poda³am mo¿e byæ na tortownicê, ale ¿eby mieæ pewno¶æ, ¿e nie bêdzie ciasto zbyt niskie na oko zawsze dodajê m±ki, ¿eby by³o wiêcej. Mo¿e te¿ byæ ta foremka w±ska. A najlepiej je¶li samemu siê wypróbuje, wówczas bêdzie wiadomo jak± formê wybraæ. Ja jak mówiê, robiê mimo podanych ilo¶ci, wszystko na oko, bo zawsze wydaje mi siê, ¿e co¶ jest za ma³o.Ale samo ciasto - mniam, mniam - pychotka.A ostatnio nawet oprócz bia³ek, z margaryn± i cukrem utar±am te¿ i ¿ó³tka,co samo przez siê zrozumia³e, ¿e i m±ki da³am wiêcej. Innymi s³owy nie patrzê ju¿ w tej chwili na proporcje,tylko lecê na oko.Do us³yszenia.Pa.
Witajcie

Ja bym bardzo chciala zrobic karpatke, moze znacie przepis?

Cieplutko pozdrawiam.
2 szkl mleka, 4 ³y¿ki m±ki krupczatki, 8 ³y¿ek cukru i gotujemy tak jak budyñ. Studzimy. W tym czasie ukrêcamy kostkê mas³a i do niego dodajemy po trochu wystudzon± masê.
mo¿na dodaæ sok z cytryny je¿eli ten sam krem u¿yjemy do cycek murzynki
2 szkl mleka, 4 ³y¿ki m±ki krupczatki, 8 ³y¿ek cukru i gotujemy tak jak budyñ. Studzimy. W tym czasie ukrêcamy kostkê mas³a i do niego dodajemy po trochu wystudzon± masê.
mo¿na dodaæ sok z cytryny je¿eli ten sam krem u¿yjemy do cycek murzynki



Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Pyza na polskich dró¿kach Design by SZABLONY.maniak.pl.