Pyza na polskich dróżkach
Geograf przepi³ globus / Geograf globus propil
Przepis na mi³o¶æ / Les emotifs anonymes
Przepiórka chiñska (Coturnix chinensis)
2 przepisy na najlepsze nale¶niki
Przepisy dla ludzi z celiak±?
Tiramisu Nyappy Poppo-Poppo- Nyappy Tiramisu
O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu
Viored
wilk
Pomocy

Pyza na polskich dróżkach

Jeden z moich ulubionych deserow, bardzo polecam!

Tiramisu to deser, który sk³ada siê z warstwy biszkoptu nas±czonego mocn± kaw±, na któr± nak³ada siê warstwê kremu z serka mascarpone, a ca³o¶æ posypuje czekolad± lub kakao. Deser podaje siê silnie sch³odzony zwykle do kawy espresso, a we W³oszech w upalne dni na drugie ¶niadanie :-). Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesi±t, ten jest jednym z nich, i wed³ug mnie - jednym z lepszych. Deser ten najlepiej serwowaæ w pucharkach lub je¶æ ³y¿k± z niewielkiego naczynia, poniewa¿ jest do¶æ lu¼ny.

Sk³adniki:

750 g serka mascarpone, sch³odzonego
4 du¿e jajka, bia³ka i ¿ó³tka oddzielnie
2 paczki pod³u¿nych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (pod³u¿ne biszkopty)
3 ³y¿ki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka ¶wie¿o zaparzonej, mocnej kawy
kakao do oprószenia
50 ml likieru Amaretto
¯ó³tka utrzeæ z cukrem na jednolit±, kremow± i jasn± masê (najwygodniej mikserem). Dodaæ mascarpone i wymieszaæ, a¿ do po³±czenia mas (mo¿na delikatnie zmiksowaæ). Dodaæ kieliszek likieru. Ubiæ pianê z bia³ek, delikatnie wymieszaæ z mas± serow±.

Zaparzyæ kawê, przestudziæ. Biszkopty wy³o¿yæ na blachê, do formy lub pucharków. Kawê wylewaæ ³y¿k± na biszkopty, by ni± nasi±k³y; ewentualnie mo¿na w niej moczyæ biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko siê ³ami±.

Na biszkopty wy³o¿yæ warstwê sera. Przerw miêdzy biszkoptami nie wype³niaæ okruszkami (ma tam byæ ser).

Na ser ponownie wy³o¿yæ biszkopty, namoczyæ kaw±. Na³o¿yæ drug± warstwê sera, wyrównaæ. Wstawiæ do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stê¿eæ.

Przed podaniem oprószyæ kakao.


najlepsze tiramisu gdy robi siê go tylko z mascarpone i to w³oskie, w ostateczno¶ci mo¿e byc pi±tnica, swojej roboty biszkopty, kawa, amatertto, posypane kakao, musi byæwytrawne w smaku



Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Pyza na polskich dró¿kach Design by SZABLONY.maniak.pl.