![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Pyza na polskich dróżkach Geograf przepi³ globus / Geograf globus propil Przepis na mi³o¶æ / Les emotifs anonymes Przepiórka chiñska (Coturnix chinensis) 2 przepisy na najlepsze nale¶niki Przepisy dla ludzi z celiak±? Tiramisu Nyappy Poppo-Poppo- Nyappy Tiramisu O dziewczynie, która wraca nocÄ… sama do domu Viored wilk Pomocy |
Pyza na polskich dróżkachJeden z moich ulubionych deserow, bardzo polecam!Tiramisu to deser, który sk³ada siê z warstwy biszkoptu nas±czonego mocn± kaw±, na któr± nak³ada siê warstwê kremu z serka mascarpone, a ca³o¶æ posypuje czekolad± lub kakao. Deser podaje siê silnie sch³odzony zwykle do kawy espresso, a we W³oszech w upalne dni na drugie ¶niadanie :-). Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesi±t, ten jest jednym z nich, i wed³ug mnie - jednym z lepszych. Deser ten najlepiej serwowaæ w pucharkach lub je¶æ ³y¿k± z niewielkiego naczynia, poniewa¿ jest do¶æ lu¼ny. Sk³adniki: 750 g serka mascarpone, sch³odzonego 4 du¿e jajka, bia³ka i ¿ó³tka oddzielnie 2 paczki pod³u¿nych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (pod³u¿ne biszkopty) 3 ³y¿ki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka ¶wie¿o zaparzonej, mocnej kawy kakao do oprószenia 50 ml likieru Amaretto ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na jednolit±, kremow± i jasn± masê (najwygodniej mikserem). Dodaæ mascarpone i wymieszaæ, a¿ do po³±czenia mas (mo¿na delikatnie zmiksowaæ). Dodaæ kieliszek likieru. Ubiæ pianê z bia³ek, delikatnie wymieszaæ z mas± serow±. Zaparzyæ kawê, przestudziæ. Biszkopty wy³o¿yæ na blachê, do formy lub pucharków. Kawê wylewaæ ³y¿k± na biszkopty, by ni± nasi±k³y; ewentualnie mo¿na w niej moczyæ biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko siê ³ami±. Na biszkopty wy³o¿yæ warstwê sera. Przerw miêdzy biszkoptami nie wype³niaæ okruszkami (ma tam byæ ser). Na ser ponownie wy³o¿yæ biszkopty, namoczyæ kaw±. Na³o¿yæ drug± warstwê sera, wyrównaæ. Wstawiæ do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stê¿eæ. Przed podaniem oprószyæ kakao. najlepsze tiramisu gdy robi siê go tylko z mascarpone i to w³oskie, w ostateczno¶ci mo¿e byc pi±tnica, swojej roboty biszkopty, kawa, amatertto, posypane kakao, musi byæwytrawne w smaku  |
||||
![]() |
|||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Pyza na polskich dró¿kach Design by SZABLONY.maniak.pl. |
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |