Pyza na polskich dróżkach
zupa
Pszczelarstwo :)
kanarki
Drapacz chmur / Skyskraber
Co jest grane, Davis? / Inside Llewyn Davis
Czas się przedstawić i moje kochane kanarki. :)
Hipnotyzer / Hypnotisören
Lęgi 2014 malinois
Zdrowych Wesołych (prawie po)
Zgłoszenia - Engelberg (14-16.2012)

Pyza na polskich dróżkach

Sk³adniki
-40 dag zielonego groszku (¶wie¿ego, mro¿onego lub z puszki)
-pêczek natki pietruszki
-cebula
-z±bek czosnku
-2 ³y¿ki mas³a
-litr buliony warzywnego
-sól, bia³y pierz, s³odka mielona papryka
-1/2 szkl. ¶mietany
-du¿y ziemniak

Przygotowanie
¦wie¿y groszek przebraæ, sparzyæ wrz±tkiem na sicie. Groszek z puszki os±czyæ z zalewy. Mro¿ony rozmroziæ, os±czyæ. Natkê umyæ, posiekaæ. Cebulê i czosnek obraæ, posiekaæ.
Mas³o rozgrzaæ w rondlu, zeszkliæ cebulê i czosnek. Dodaæ groszek i natkê, podsma¿yæ. Wlaæ gor±cy bulion, gotowaæ na ¶rednim ogniu oko³o 20 minut. Zupê lekko ostudziæ, wlaæ do zupy 2/3 ¶mietany, zmiksowaæ lub przetrzeæ przez sito. Przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem.
Ziemniak obraæ, umyæ, pokroiæ i ma³± kostkê. Dodaæ do zupy, gotowaæ jeszcze oko³o 10 minut. Gotow± zupê rozlaæ do talerzy. Ka¿d± porcjê ozdobiæ odrobin± ¶mietany, oprószyæ mielon± papryk±, udekorowaæ ga³±zkami natki. Zamiast ziemniaków zupê mo¿na podaæ z groszkiem
ptysiowym lub zrumienionymi na ma¶le grzankami.
Poda³am zupe krem z groszkiem ptysiowym który kiedy¶ naby³am i sta³ sobie w szafce.Wysz³a pychotka. Groszek da³am z puszki.


W³a¶nie szuka³am fajnego przepisu- nie do¶æ, ¿e przesz³am na dietê to praktycznie od dziecka, nie jem miêsa i muszê wzbogacaæ jad³ospis- zupy sa stale w repertuarze, ale ci±gle siê udoskonalam...
Ponoæ Polacy znani s± w Europie ze swojego zami³owania do zup. Chyba co¶ w tym jest, skoro wiele osób bez zupy nie wyobra¿a sobie obiadu. I nic w tym dziwnego - mnogo¶æ polskich zup przyprawiæ mo¿e o zawrót g³owy. Ja na weekend planujê ugotowaæ pierwszy raz zupê piwn±
Jak mi wyjdzie to wrzucê swój przepis
ja dodajê do niej jeszcze miêtê


Ka¿da zupa jest smakowita, nie tylko te kremowe i faktycznie obiady w polskich kuchniach sk³adaj± siê przewa¿nie z dwóch dañ.U mnie w domu na pierwszym miejscu oczywi¶cie jest rosó³,potem pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, barszcz bia³y,¿urek,szczawiowa itd,ale zupy kremowe maj± to do siebie, ¿e s± ³agodne,smaczne - je¶li dobrze zmiksowane. Osobi¶cie jad³am kremow± z porów, z dyni,z zielonym groszkiem równie¿,raz próbowa³am cebulow±, ale co¶ mi nie podchodzi³a.
Uwielbiam zupy. Fajny przepis. Lubiê groszek, wiêc na pewno wykorzystam. Co¶ mi siê wydaje,¿e po lekturze tego forum nowe menu w mym domu powstanie
ja do zupy groszkowej dodaje trochê imbiru - super prze³amuje smak
Gdzie¶ czyta³a, ¿e imbir nie tylko dodaje smaku, ale nale¿y go dodawaæ do ka¿dej potrawy w celach oczywi¶cie zdrowotnych.

A robi³ kto¶ z Was krem z dyni czy broku³? co¶ wspania³ego.Polecam
Oj tak, krem z broku³a to pyszno¶ci! Uwielbiam, ale dobra jest te¿ kremowa zupa chrzanowa, jako zagêszczacz u¿ywam korzenia selera, te¿ wspania³a rzecz i prosta. Tak± w³a¶nie mam zamiar podaæ na ¶wiêta. Do tego po³óweczka jajka i grzanki.



Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Pyza na polskich dró¿kach Design by SZABLONY.maniak.pl.