Pyza na polskich dróżkach
£yse miejsca miêdzy nó¿kami, pod skrzyde³kami itp...
Domowe wêdliny itp.
W ukryciu
Rabarbarowe.
Mój kanarek się nie pierzy!
Dobranie samicy dla mojego kanarka
Związki hodowców na Podkarpaciu
Rozgrywka / The Two Faces of January
Witam serdecznie :)
ile lęgów

Pyza na polskich dróżkach

Racuszki twarogowe

20 dag twarogu
125 ml mleka
2 jajka
10 dag m±ki
1 cukier waniliowy
3 ³y¿ki cukru
d¿em, cukier puder itp.

Bia³ka oddzielamy od ¿ó³tek. Twaróg kruszymy i wk³adamy do wysokiej miski. Dodajemy ¿ó³tka, cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko i ca³o¶æ miksujemy na g³adkie ciasto o jednolitej konsystencji. Wsypujemy m±kê i dok³adnie mieszamy. Bia³ka ubijamy na sztywn± pianê, nastêpnie przek³adamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i ³y¿k± nak³adamy ciasto, formuj±c placuszki. Racuszki sma¿ymy z obu stron na z³oty kolor. Podajemy od razu po usma¿eniu z d¿emem, syropem klonowym b±d¼ cukrem pudrem.

Ja doda³am wcze¶niej trochê m±ki, ¿eby kuchni nie zachlapaæ.
Racuszki s± baaardzo delikatne i baaardzo smaczne.


Placki z serem i syropem ró¿anym/ Ahtayef
SK£ADNIKI: Placki: 2 szklanki m±ki, szczypta soli, 1 i pó³ szklanki zimnego mleka, 3 kopiaste ³y¿eczki proszku do pieczenia, szczypta sody oczyszczonej, ser areeshi lub ricotta - u nas ricotta. Syrop: 1 szklanka cukru, 1/2 ³y¿eczki wody ró¿anej, 2 szklanki wody.

SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszaæ suche sk³adniki za wyj±tkiem sody. Dodaæ mleko. Wymieszaæ. Dodaæ szczyptê sody. Sma¿yæ placki o ¶rednicy 12 cm. Usma¿one z jednej strony placki zdj±æ z patelni i posmarowaæ z nieusma¿onej strony serem. Brzegi z³o¿yæ do ¶rodka. Sch³odziæ. Przygotowaæ syrop: wymieszaæ wodê z cukrem, gotowaæ do uzyskania konsystencji gêstego syropu. Zdj±æ z ognia, dodaæ wodê ró¿an±. Placki wyj±æ z lodówki, sma¿yæ na rozgrzanym ma¶le z obu stron. Podawaæ na ciep³o, polane syropem.



Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Pyza na polskich dró¿kach Design by SZABLONY.maniak.pl.