ďťż
Pyza na polskich dróşkach
Świąteczny Spot - 27.12.2009 - parking TESCO
Piknik Rodzinny Parafialny - Biała 15.07
Piknik Rodzinny Parafialny - Biała 14.07
WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!
Zlot Bielsko-Biała 6.06.2010
Perfum - prezent świąteczny
Kartki świąteczne od wójta
Wielkanoc - przerwa świąteczna
Rosie, mała biała kanareczka :)
Panierki do ryb

Pyza na polskich dróşkach

Mój debiut masarski
już poskręcana
biała po zaparzeniu pierwsza partia


ŁAŁ ale smakowicie wyglada
Dusiu i tez tak samkuje
Nonono... ależ pysznie to wygląda. Jak pisałaś ze będziesz robić to zastanawiałam się czy u nas gdzieś można jelita kupić i zupełnie nie mam pojęcia.


Elu a możesz podać przepis na te kiełbaski?

Jelita można kupić np tu http://f22.home.pl/Jelita_naturalne-k1-0--default.html
A to że w necie można to ja wiem
Wow ale ładne.Ja nie zrobiłam zdjęcia,aparat strajkuje.Ja kupiłam jelita w sklepie rzeżnickim.Jak pisałam rewelacyjne nie były.Ale uparłam sie i zrobiłam,co prawda część jelit po prostu wyrzuciłam
Deni jelita można prawdopodobnie kupić w Tesco ja kupiłam w specjalnym sklepie który jest prawi przy moim domu sklep nazywa sie jelitkowo
Składniki:
2 kg mięsa z łopatki,
1 kg chudego boczku,
30 dkg wołowiny ( ja dałam gulaszowej)
30-40dkg karkówki
2 łyżeczki pieprzu czarnego,
3 łyżki zwykłej soli,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku (kopiaste – roztarte w dłoniach),
2 szklanki letniej (przegotowanej)wody,
jelita cienkie wieprzowe.
Wykonanie:
Umyte mięso z łopatki oddzielić od ścięgien, pokroić na kawałki. Boczek bez skóry pokroić na małe kawałki. Mięso skręcić przez maszynkę do mięsa na siatce o dużych oczkach (ok.8 mm). Oddzielić 2/3 porcji i ponownie tę porcję skręcić przez maszynkę na tej samej siatce (mięso nie może być bardzo rozdrobnione). Dodać przyprawy: sól, pieprz, roztarty majeranek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (ewentualnie doprawić do smaku wg własnego upodobania). Wymieszać razem, dolewać wodę i wyrabiać rękoma ok. 15 min.
Dobrze wyczyszczone jelita wieprzowe przepłukać kilkakrotnie wodą.
Masą mięsną (za pomocą długiego lejka założonego na maszynkę do mięsa) napełniać jelita cienkie wieprzowe, odkręcać na mniejsze porcje.
PARZENIE KIEŁBASY PRZED PODANIEM:
Wodę zagotować, zmniejszyć gaz do minimum. Włożyć białą kiełbasę do gorącej wody (ilość wg potrzeby) i parzyć przez ok. 25 minut. W razie potrzeby wodę lekko zwiększyć płomień (nie doprowadzac do wrzenia). Po wystygnięciu kiełbasy zamroziłam ją dnia 04 Kwi 2012, 19:55, w całości zmieniany 1 raz
Elu to zrobiłaś kiełbaskę ful wypas.Napisz na PW adres sklepu z jelitami.Wyślę wnuka to mi przywiezie porządne jelita.Studiuje w Poznaniu to podleci w wolnej chwili.
Dzięki Elu za przepis
Avelinko jak ktos lubi więcej majranku lub czosnku może doprawić według własnego uznania


ďťż
Wszelkie Prawa ZastrzeĹźone! Pyza na polskich dróżkach Design by SZABLONY.maniak.pl.