![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Pyza na polskich dróżkach Aksamitki-jako dodatek uwydatniaj±cy ¿ó³ty kolor rewelacyjna wo³owina z suszonymi owocami "Mój sÅ‚itaÅ›ny dzienniczku" - czyli Å›wiat oczami Ra Praga 21-22.05 Wapno, sepia czy może nic? Wybór klatki 9GOATS BLACK OUT kruki i wrony - cwaniacy w ptasim Å›wiecie. Kleszcze Surówka z marchwi |
Pyza na polskich dróżkachwitam, mój kanarek bardzo lubi mniszek lekarski, czy mogê mu go dawaæ tyle ile on chce?Czy mogê mu podawaæ suszony mlecz zim±? proszê o odpowied¼. pozdrawiam ![]() jak najbardziej mo¿na podawaæ mlecz suszony a tak¿e pietruszkê , szpinak ,bazyliê babkê , pokrzywê broku³y te¿ mo¿na podawaæ takie ¶wie¿e teraz s± zbiory paprykê czerwon± s³odk± ![]() bazyliê te¿ mog± ??? czyli mogê ususzyæ pokrzywê, mlecz i bazyliê i czasami mu podawaæ? bazyliê mo¿na podawaæ ¶wie¿± ja tak± mam w donice ![]() Ja z kolei podajê aksamitki-zarówno kwiaty, jak i li¶cie- kanarki bardzo je lubi±. Teraz w³a¶nie jest sezon na nie (przez ca³e lato chyba... ![]() czyli nie suszyæ pokrzywy i bazylii? dajcie jasna odpowiedz, nie chcia³abym zrobic mu krzywdy. ile on powinien dostaæ tego mleczu bo ile mu nie dam tyle wciaga, a¿ ma dziób zielony ![]() Z tego co napisa³ Tatanka mo¿esz podawaæ bazyliê- a to Hodowca z du¿ym do¶wiadczeniem ![]() Co do ilo¶ci mleczu- bez ograniczeñ raczej bym nie podawa³a- niby zwierzê wie, co dla niego dobre, ale nasze kanarki maj± trochê os³abiony instynkt naturalny... Zbyt du¿o zieleniny mo¿e powodowaæ np biegunkê... Ciê¿ko mi powiedzieæ dok³adnie ile mo¿na dawaæ mleczu- ja dajê co 2 dni po 1/2 kwiatka aksamitki i jest OK (do tego jab³ko-ma³e plasterki). Obserwuj kanarka, jego odchody- je¿eli nie s± wodniste, a brzuch ma ³adny (ró¿owy), to podajesz odpowiedni± ilo¶æ. Suszony mlecz nie ma zadnych warto¶ci od¿ywczych to siano, jak masz 1 kanarka to hoduj mlecza w doniczce na oknie, cal± zimê bêd± zielone listki. Co do aksamitek to nie powoduj± one wybarwienia ptaka , ten barwnik nie ma wp³ywu na kolor piór zapewne papugi które hodujesz nie potrzebuj± barwników. jednak w przypadku kanarków jest inaczej. ich pióra wymagaj± barwników - a aksamitka jest naturalnym barwnikiem, jak szpinak, i inne ro¶liny - barwi± na ¿ó³to ![]() DODANO: my¶lê ¿e ka¿dy to wie, ¿e gdy ptak zakoñczy³ pierzenie, to barwniki nie maj± ¿andgo wp³ywu na intensywno¶c barwy. Ja jednak bym polemizowa³ z tym, ¿e tylko marchewka ma jaki¶ minimalny wp³yw na wybarwianie siê ptaków. dnia Pi± 9:52, 27 Wrz 2013, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy Mam kanarki a aksamitka, szpinak czy burak nie maj± wp³ywu na kolor upierzenia, jedynie podawanie dosyæ du¿ej ilosci marchewki mo¿e troszeczkê kolor poprawiæ, chc±c mieæ kolor intensywny niestety trzeba zastosowaæ gotowe barwniki. W dodatku tylko pióra w okresie wzrostu pobieraj± barwnik, jak ptak jest po pierzeniu to nic mu nie pomo¿e w koloryzacji piór Tak barwniki dzia³aj± tylko podczas pierzenia ale nie wiem czy wiesz, ¿e z aksamitek robi siê naturalny barwnik dla kanarków. S±dz±c, ¿e buraki nie maj± wp³ywu na kolor upierzenia kanarka jeste¶ w b³êdzie, w internecie mo¿na spotkaæ siê z ³adnie wybarwionymi ptakami tylko naturalnymi ¶rodkami. Oczywi¶cie kolor po warzywach nie bêdzie tak intensywny jak po podaniu barwnika. Jest jeden hodowca w Bieruniu, który barwi ptaki tylko i wy³±cznie burakami, nie podaj±c przy tym marchewki ani sztucznych barwników i ptaki s± naprawdê bardzo ³adnie ubarwione ![]() Robi siê skondensowany wyci±g, bo tyle ile zje aksamitki w naturalnej postaci kanarek nie ma ¿adnego wp³ywu na pióra. Wiêksz± warto¶æ dla ptaka maj± nasiona aksamitki w fazie mlecznej Dziêki AL za t± informacjê, co¶ kiedy¶ o tym przeczyta³em ale nigdzie wiêcej nie znalaz³em takiej info ![]() w internecie mo¿na spotkaæ siê z ³adnie wybarwionymi ptakami tylko naturalnymi ¶rodkami. ![]() W internecie jest wszystko prawda i k³amstwo,aby barwnik przeszed³ w czasie wzrostu piór do nich to musi byæ w krwi , barwniki z buraka, szpinaku czy aksamitki przechodz± do krwi ale to jest znikoma ilo¶æ i nie ma wp³ywu na kolor, wiêksza cze¶æ jest wydalana z organizmu z ka³omoczem. Nawet z naturalnymi barwnikami trzeba uwa¿aæ, nadmiar zawsze jest szkodliwy, jak kanarek dostaje codziennie do picia tylko sok z buraka i tarte buraki na deser bo tylko tak mo¿na do organizmu wprowadzic odp. ilo¶æ barwnika to tak¿e nie pozostaje bez wp³ywu na zdrowie ptaka Witam bardzo dobrze ¿e podajesz Aksamitkê ³ac.Tagetes posiada ona organiczny zwi±zek a-Tertienyl który jest biobójczy dla nicieni, ma tak¿e w³a¶ciwo¶ci przeciwgrzybiczne wobec m.in.Candida albicans (dro¿d¿aka) który niszczy florê fizjologiczn± ptaka- ptak je ale chudnie,nie trawi.Taka dieta w hodowli rodzimych ptaków jest idealnym dzia³aniem profilaktycznym przed mega bakteri±. Dodatkowo w p³atkach kwiatu wystêpuj± karotenoidy przyswajalne barwniki zw³aszcza Luteoliny - efekt zjadania to piêkna ¿ó³ta barwa piór w skrzyd³ach, a tak¿e u innych ptaków gdzie wystêpuje ubarwienie ¿ó³tozielone w/g mnie przy tej diecie któr± mo¿na stosowaæ bêd± to zdrowe i piêknie wy kolorowane ptaki. Pozdrawiam w internecie mo¿na spotkaæ siê z ³adnie wybarwionymi ptakami tylko naturalnymi ¶rodkami. ![]() W internecie jest wszystko prawda i k³amstwo,aby barwnik przeszed³ w czasie wzrostu piór do nich to musi byæ w krwi , barwniki z buraka, szpinaku czy aksamitki przechodz± do krwi ale to jest znikoma ilo¶æ i nie ma wp³ywu na kolor, wiêksza cze¶æ jest wydalana z organizmu z ka³omoczem. Nawet z naturalnymi barwnikami trzeba uwa¿aæ, nadmiar zawsze jest szkodliwy, jak kanarek dostaje codziennie do picia tylko sok z buraka i tarte buraki na deser bo tylko tak mo¿na do organizmu wprowadzic odp. ilo¶æ barwnika to tak¿e nie pozostaje bez wp³ywu na zdrowie ptaka AL nie wprowadzaj ludzi w b³±d, mo¿e jest tak u papug które maj± swój naturalny faktor a u kanarków jest zupe³nie inaczej. Najpierw trochê poczytaj i sprawd¼ efekty a pó¼niej pisz o tym. Poza tym zrozum, ¿e mo¿na barwiæ warzywami posiadaj±cymi karoten, który dodatkowo korzystnie dzia³a na uk³ad rozrodczy i funkcje immunologiczne. I zgodzê siê z tob±, ¿e wiêkszo¶æ barwnika jest wydalana ale podaj±c podczas pierzenia widoczne s± efekty. Normalne jest to, ¿e podaj±c barwnik z wysok± zawarto¶ci± kantaksantyny otrzymamy super intensywno czerwony kolor. dnia Pi± 21:30, 27 Wrz 2013, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy Zgadzam siê z cleargreen'em wystarczy spojrzeæ do mojej galerii ¿eby zobaczyæ jak mojemu kanarkowi poprawi³ siê kolor od marchewki i mlecza. Wiadomo, ¿e samymi warzywami i zielenin± nie wybarwi siê kanarka(czerwonego) na czerwono ale bêdzie mia³ intensywnie oran¿owy kolor. Co do ilo¶ci zieleniny polnej to podaje bez ograniczeñ, na pocz±tku patki siê ni± objada³y bez umiaru i mia³y lekkie rozwolnienie ale po kilku dniach codziennej porcji chwastów nauczy³y siê je dawkowaæ, podobnie by³o w przypadku marchwi. Wszystko im siê przejada ![]() i ja równie¿ sie zgadzam z cytrus i cleargreen moja samiczka glostera w czasie pierzenia dostawa³a duzo zieleniny jak pietruszka czy mlecz oraz marchewka, wymienia³a stopniowo wszystkie pióra ³±cznie z lotkami i dzi¶ po wypierzeniu jest ¶liczn± szeczk± ¿ó³t± (przedtem zielona) ![]() ![]() to dobrze wiedzieæ, choæ i tak trochê bêdê mu wydzielaæ bo jak ma zieleninê to o swoim jedzeniu kompletnie zapomina a wracaj±c do tematu to nie wydaje mi siê ¿eby suszony mlecz nie mia³ ¿adnych warto¶ci od¿ywczych. Podczas suszenia ubywa g³ównie woda. take jest moje zdanie ![]() Nawiazuj±c do pokarmów barwi±cych, zgadzam sie z wami, ale jak kto¶ kto nie ma o tym pojêcia to przeczyta do dojdzie do wniosku Ze za pomoc± buraka czy marchewki zmieni kolor kanarka z ¿ó³tego na czerwony, a te barwniki tylko mog± polepszyæ kolor a nie go zmieniæ. Wracaj±c do mlecza, kanarek to nie królik i siana nie jada Moje dostaj± codziennie wiosna- jesieñ - sa³ate, zielony ogórek, tarta marchew / czasami z tartymi buraczkami/, zielony koperek, broku³y, w sezonie zawsze maj± kukurydze w kolbach w fazie mlecznej, oraz wszelakie zielsko - gwiazdnica, tasznik, krwawnik, mniszek, chwastnice jednoroczn±, nasiona traw, rdest ptasi i proso w fazie mlecznej O tej porze roku unikam podawania ro¶lin dziko rosn±cych, zazwyczaj sa na nim grzyby i ple¶nie. Ale i tak najwiêkszym przysmakiem kanarków jest ![]() szkoda ze nie da sie tego zamroziæ Wszystkie suszonki maj± jakie¶ warto¶ci od¿ywcze, minera³y i witaminy, przecie¿ zwierzêta ro¶lino¿erne np. krowa czy kóñ w gospodarstwie przez ca³± zimê od¿ywiaj± siê g³ównie sianem i ¿yj±. Oczywi¶cie kanarek jest ziarnojadem i jego g³ównym pokarmem s± ziarna, zielonki to tylko dodatek. Nasze herbatki, zielona, rumianek, miêta te¿ s± suszone i po zaparzeniu woda wyci±ga z nich witaminy i barwniki. dnia Sob 9:45, 28 Wrz 2013, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz Tak ale ich uk³ad pokarmowy jest przystosowany do trawienia siana . Ptaki suszone zielsko traktuj± jako budulec do budowy gniazda a nie pokarm, nawet te które u nas zimuja nie jedza siana, tylko zjadaj± p±ki drzew i krzewów. Maj±c jednego lub 2 kanarki wystarczy posadziæ mniszek w doniczce na oknie i ca³± zimê ma siê ¶wie¿e listki Suszone mo¿na pokruszyæ i dodac do mieszanki jajecznej ![]() Ja mam swoj±, bez nawozów Tak, sam bym innej nie poda³ ale sa³ata sama w sobie zawiera te zwi±zki. Tak samo zdania s± podzielone na temat rzepiku. Co do rzepiku, to moje kanarki jako ¿e s± w wolierach wielogatunkowych do jedzenia dostaj± Del Nature 84 i troszkê do tego mieszanki dla kanarków, wiêc rzepiku jest tam niewiele jedz± wszelk± zielenine i s± du¿e grube ![]() Rozumiem suszone zio³a i wszelka suszona zielenina jako dodatek do pokarmu jajecznego, ale ja preferuj± legi latem, gdzie podawanie suszu nie jest konieczne. Ja podajê Deli Nature 80 i wiem czym siê ró¿ni wolierowa od klatkowej. Co prawda jest to wiedza bardziej teoretyczna ale znam kilku hodowców to hoduj± w ten sposób choæ i tak wiêkszo¶æ idzie na lêgi do klatek. ¯ó³te kanarki mozemy wybarwiæ ca³kowicie naturalnie, na wystawach nie bêda odbiega³y od tych karmionych sztucznie, jest to sprawdzone i wyprobowane. Moj post jest odpowiedzia na poprzedni dotyczacy barwienia Jak ptak ma wybór to je nie tylko sa³atê ![]() ![]() A co my¶licie o mro¿eniu sezonowych ro¶lin? Ja tak robi³am maj±c kiedy¶ szynszyle- nie wiem tylko, czy w wypadku ptaków substancje, o które nam chodzi, przetrwaj± to zamro¿enie... (mrozi siê w ma³ych woreczkach- takich ¿eby mo¿na by³o daæ na raz, je¿eli kto¶ ma jednego ptaszka, wtedy jest trochê trudniej...). No to mo¿e jeszcze kto¶ wyrazi swoje zdanie na temat Aksamitki ?? robiæ zapasy na zimê ? jak tak to co mroziæ suszyæ ?? Suszonego nie jedz± u mnie ¿adne ptaki a mro¿one tak samo jak mlecz ma nieciekaw± konsystencje ciapkowat±, ptaki tego nie ruszaj±. To pokarm sezonowy Mo¿esz aksamitki suszyæ i podaæ je z miêkkim pokarmem jak pokarm jajeczny - wtedy skubn± na pewno. P.S. Ziomekomek wybacz za zamkniecie tego tematu ale nie potrzebnie by by³y 2 praktycznie same tematy. Zmieniê nazwê tego tematu na mlecz i aksamitki. Pozdrawiam dnia Pi± 19:59, 11 Pa¼ 2013, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz Na jakiej podstawie uwa¿acie ¿e kwiaty aksamitki maja jaka¶ warto¶æ od¿ywcz± ???? jak uzupe³nienie diety sezonowe, swie¿ymi roslinami to owszem, ale co ma takiego w sobie suszony p³atek ? Suszony p³atek aksamitki to po prostu szafran imeretyñski. Warto¶ci od¿ywcze mo¿e niewielkie ale zawiera barwnik ![]() jeszcze raz przytaczam wypowied¼ kolegi z forum Carduelis " Aksamitkê ³ac.Tagetes posiada ona organiczny zwi±zek a-Tertienyl który jest biobójczy dla nicieni ma tak¿e w³a¶ciwo¶ci przciwgrzbiczne wobec m.in.Candida albicans (dro¿d¿aka) który niszczy florê fiziologiczn± ptaka- ptak je ale chudnie,nie trawi.Taka dieta w hodowli rodzimych ptaków jest idealnym dzia³aniem profilaktycznym przed megabakteri±.Dodatkowo w p³atkach kwiatu wystêpuj± karotenoidy przyswajalne barwniki zw³aszcza Luteniny - efekt zjadania to piêkna ¼ó³ta barwa piór w skrzyd³ach u szczyg³a i innych ptaków gdzie wystêpuje ubarwienie ¿ó³tozielone np. dzwoñca ,czy¿a. Dlatego trzeba rozwa¿nie j± podawaæ. Dodatkowo wspomnê, ¿e przed megabakteri± dobrze jest podawaæ arbuza ![]() Ale aksamitka u nas nie ro¶nie w stanie dzikim, tylko w parkach i ogrodach a szczyg³y, dwonce dopiero pó¿n± jesieni± pojawiaj± siê w miastach, gdy pierzenie jest zakoñczone. Zimuj± w miastach ale od wiosny przenosz± sie na nieu¿ytki gdzie gniazduja. Nawet pospolity wróbel zjada tylko nasiona na kwiatki nie spojrzy, to samo papugi czy drobnica, jak ma wybór to zjada nasiona w fazie mlecznej a p³atki walaj± siê na ziemi W porz±dku, ale widzia³em ju¿ kanarki i wróble obskubuj±ce aksamitki. Nie zmienia to faktu, ¿e podawaæ je do pokarmu jajecznego mo¿na wzmocniæ barwê. Aksamitkê ³ac.Tagetes posiada ona organiczny zwi±zek a-Tertienyl który jest biobójczy dla nicieni ma tak¿e w³a¶ciwo¶ci przciwgrzbiczne wobec m.in.Candida albicans (dro¿d¿aka) oczywiscie ¿e ma ale najpierw trzeba go wydobyæ z rosliny, po po zjedzeniu kwiatka ilo¶æ czynnika lecz±cego jest bliska zero,jedyny problem jest w tym ¿e ta substancja nie rozpuszcza siê w wodzie, tylko w metanoli i etanolu, a takie preparaty nie s± wskazane dla ptaków.W dodatku nie jest mo¿liwe uzyskanie takiej substancji czynnej w domu. Jest oczywi¶cie zabójcza dla nicieni ale glebowych a nie paso¿ytów wew.Ta ro¶lina przywabia nicienie , które wgryzaj± siê w jej korzeñ i tam zostaj±, zawartosæ karotenu jest bardzo ma³a i aby zmieni³ kolor ptaka to ilosæ która by musia³ zjesæ jest olbrzymia. Nie ka¿dy kwiat który barwi skórê ma sk³adniki które przechodza do krwi a tylko w ten sposób barwnik dostaje siê do piór w okresie ich wzrostu O wiele wiecej karotenu maja warzywa dynia 36 mg β-karotenu/kg ¶wie¿ej masy[3] marchew 88–120 mg β-karotenu/kg ¶wie¿ej masy[3] szpinak 56 mg/kg ¶wie¿ej masy[3] sa³ata pomidory 5 mg β-karotenu/kg ¶wie¿ej masy[3] broku³y 7–20 mg β-karotenu/kg ¶wie¿ej masy[3] melony papryka Jak widaæ nie zawsze kolor warzywa sugeruje zawarto¶æ substancji barwi±cej Oczywiscie ¿e wróble obskubuj± aksamitki ale tylko po to aby dostaæ siê do nasion, mam ich ca³e stada na rabatach. Zjadaj± nasiona p³atki zostaj±. Jako sk³adnik urozmiaconej diety aksamitka jest wskazana, ale nie oczekujmy wielkich cudów, nie zrobimy przez to ptaka bardziej czerwonym i go nie wyleczymy. AL, ja my¶lê, ¿e podobnie jak z mleczem- nie wybarwi siê ptaka na potrzeby wystawowe, ale lekko ten kolorek siê zmieni (mam przyk³ad na tegorocznych m³odych- w zesz³ym roku nie podawa³am aksamitki, a pisklêta z tej samej pary by³y bledsze, je¶li chodzi o natê¿enie lipochromu- w tym wypadku barwy któr± okre¶li³abym jako "oran¿ow±"- po podaniu barwnika syntetycznego kanarki by³yby czerwonymi agatami). P.S. Dziêki za podanie dok³adnych danych odno¶nie zawarto¶ci barwnika w poszczególnych pokarmach miêkkich- chodzi tu o karoten, czy te¿ takie dane dot. barwnika ¿ó³tego? (pigmenty te zwane s± u zwierz±t zoocentryn± i zooksantyn±). dnia Nie 14:35, 13 Pa¼ 2013, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy Nie rozumiem bo za kolor kanarków jasnych / lipochromowe/ odpowiada barwnik tluszczowy i on w³a¶nie ma 2 pigmenty zooksantyza - kolor ¿o³ty i zoocentryna - kolor czerwony i obydwa te pigmenty wymagaj± podania w jedzeniu karotenu aby by³y intensywne o wystepowaniu ich u zwierz±t nie mam pojecia, zooksantyna wystepuje w siatkówce oka u ssaków Karoten zawieraj± m.in: -buraki -melon -papryka czerwona -broku³y -truskawki -mniszek lekarski -naæ pietruszki -li¶cie sa³aty (unikajmy podawania jej kanarkom), -li¶cie szpinaku, -li¶cie cykorii, -naæ pietruszki, -marchew, -pomidory, -¶liwki (szczególnie morele), -rzepa, -seler, -arbuz, -borówki, -pomarañcze, -mandarynki, -pêdy rzepaku, -lucerna, -gwiazdnica, -pokrzywa, -starzec jakubek, -rze¿ucha -Kukurdza cukrowa Zio³a: - Portulaka pospolita siewna - Pokrzywa zwyczajna - Aksamitka Dodatkowe informacje: wzmacnia uk³ad immunologiczny, uczestnicz±c w utrzymaniu b³on ¶luzowych w nale¿ytym stanie (komórki wy¶cielaj±ce b³ony ¶luzowe stanowi± liniê obrony przed bakteriami), korzystnie wp³ywa na uk³ad rozrodczy, uczestniczy w procesie wydzielania. Zawarto¶æ karotenu w pokarmach wg. Prof. R. Brzozowskiego: -Szczaw 8 mg% -Dynia 6 mg% -Pory 3,99 mg% -Szpinak 2,6-6,5 mg% -Marchew 2,5 mg% -Morela 2 mg% -Pomarañcza 0,47-2,1 mg% -Pomidor 0,32-2 mg% -Groszek zielony 1 mg% Zawarto¶æ karotenów w warzywach mie¶ci siê w granicach 0,5–31 mg/100g[2]. jadalnych wybranych produktów ro¶linnych: Marchew 1219 Pietruszka - li¶cie 1220 Boæwina 670 Szpinak 560 Dynia 496 Morele 254 Koperek 200 Sa³ata 192 Kabaczki 160 Pomidory 127 Groszek zielony 68 Wi¶nie 61 broku³y 7–20 papryka s³odka czerwona 22 mg β-karotenu/kg ¶wie¿ej masy  |
||||
![]() |
|||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Pyza na polskich dró¿kach Design by SZABLONY.maniak.pl. |
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |